Kormos Lilla - coach

Találd meg a hivatásod!

Találd meg a hivatásod!

Hogyan neveljünk gyerekünkből magabiztos felnőttet?

8 tipp önbizalomhiányos szülőknek

2018. november 19. - K_Lilla

Az alábbi nyolc tipp segít, hogy gyermekünk felnőve sikeres és magabiztos legyen, és ne kételkedjen abban, hogy értékes tagja a társadalomnak.

  1. Reflektáljunk a gyermek pozitív teljesítményére! Egy kutatás szerint nem azok a gyerekek lesznek felnőttként magabiztosak, akiket eszükért, tehetségükért, egyszóval veleszületett képességeikért dicsértek, hanem akik azért kaptak elismerést, mert kitartóan próbálkoztak. A szorgalom hosszútávon nagyobb sikert eredményez, mint önmagában a tehetség. (Tehát ahelyett, hogy azt mondanánk, “de ügyes/okos vagy!”, mondjuk inkább, hogy “ milyen jó, hogy végül ki tudtad rakni a kirakóst!”)  image-from-rawpixel-id-431026-jpeg.jpg

  2. Biztassuk érdeklődésének megfelelő tevékenységeiben! Ha imád rajzolni, alkotni, biztosítsuk az ehhez szükséges eszközöket, teret. Ne akarjuk rábeszélni, hogy inkább játsszon az autóival, mert szerintünk az jobb elfoglaltság. Hadd válassza ki ő, mivel szeretné tölteni az idejét. Így jó eséllyel felnőttként is érdeklődésének megfelelő munkát fog találni, és képességeit kibontakoztatva sikeres lesz.
  3. Hagyjuk játszani! A gyerekeknek szükségük van rá, hogy játszhassanak, mégpedig úgy, ahogy ők szeretnének, szabadon. Ebbe ne szóljunk bele, ne próbáljuk megtanítani, hogyan kell “értelmesen” időt tölteni. Adjunk teret a fantáziájának, kreativitásának, hagyjuk a saját tempójában felfedezni a világot.
  4. Vonjuk be őt is a feladatokba, legyen felelőssége! A gyerek életkorát figyelembe véve kaphat kisebb feladatokat (segítsen a főzésben, rakjon rendet a szobájában), amik által megtapasztalhatja ügyességét, önállóságát, és hogy a család értékes tagja.image-from-rawpixel-id-1646-jpeg.jpg
  5. Hallgassuk meg, mondhassa el a véleményét! Ha nem értünk egyet vele, akkor se szóljuk le, engedjük meg neki, hogy a véleménye eltérjen a miénktől. Ezáltal azt tanulja meg, hogy joga van a saját véleményéhez, és nem kell azt feladnia, ha mások nem értenek egyet vele. Megtaníthatjuk neki azt is, hogy indokolja meg a véleményét, és mi is elmondhatjuk a mi indokainkat. Így megtanul higgadt módon vitázni, érvelni, meggyőzni, ami a sikeres és magabiztos emberek alapvető tulajdonsága.
  6. Fogadjuk el az érzéseit! Akkor is, ha dühös, vagy épp hisztizik. Próbáljunk ne kiborulni, és azon keseregni, hogy mit rontottunk el ennyire, hanem ehelyett forduljunk hozzá megértéssel. Sokkal hamarabb lecsillapodik, ha érzi, hogy a szülei megértik, elfogadják őt, és vele vannak. (Mondhatjuk például, hogy “látom nagyon csalódott vagy, hogy nem vesszük meg ezt a játékot. Tudom, hogy nagyon szeretted volna.” Lehet, hogy az ötödik hiszti után hatodszorra már ő maga fogja azt mondani, hogy most nagyon szomorú, mert úgy szeretné azt a babát. Akkor már lehet beszélgetni róla, hogy miért nem vesszük meg neki, és nekünk sem kell a boltban kínosan érezni magunkat.) Ugye azt szeretnénk, hogy felnőttként tudja kezelni az érzéseit, és ne hagyja, hogy azok kontroll nélkül eluralkodjanak rajta?
  7. Fogadjuk el akkor is, ha rossz jegyet hoz, vagy rosszul viselkedik. A hibás viselkedésre vonatkozzon a mondandónk, ne a személyét minősítsük. (“Nem helyes, hogy verekedtél, ezt nem szabad.” ahelyett, hogy azt mondanánk, “nagyon rossz voltál”.)
  8. Ne oldjuk meg helyette a problémáit, hanem tanítsuk meg a konfliktusait kezelni! Segítsünk neki, hogy meg tudja fogalmazni, mi a problémája, mit érez, mit szeretne. Vegyük rá, hogy hallgassa végig ugyanezt a másik féltől is, és közösen találják ki, mi lenne a mindkettejük számára elfogadható megoldás. Ha ezt megtanulja, felnőttként sem fog félni a konfliktusoktól, mert tudja, hogy meg is lehet azokat oldani. Így ahelyett, hogy mindig engedne konfliktushelyzetben, eszközt adunk neki, hogy kiálljon önmagáért, miközben a másikat sem bántja meg.

+1: Dolgozzunk saját önbizalmunk megerősítésén, mert a gyerekünk a mi mintánkat követve tanul, és ha azt látja, hogy szülei nincsenek kibékülve önmagukkal, benne is kialakul, hogy “kevesebb” másoknál.

Kormos Lilla

Segítségre lenne szükséged az önbizalmad növelésében? Tudj meg többet a coaching módszeréről itt, illetve rólam itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://hivatascoach.blog.hu/api/trackback/id/tr3314377969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása