Kormos Lilla - coach

Találd meg a hivatásod!

Találd meg a hivatásod!

A siker alapja: az önbizalom

Építs magadnak nagyobb önbizalmat 10 lépésben

2019. január 24. - K_Lilla

Alapvető emberi vágy, hogy szeretnénk sikeresek lenni, büszkének lenni magunkra, és elérni valamit az életben. Ez valakinek látszólag könnyen megy, a többségnek azonban számos akadályt kell leküzdenie, amíg eléri (ha eléri) azt, ami számára a sikert jelenti. Rengeteg önfejlesztő könyv, cikk, blog foglalkozik azzal, hogyan érhetjük el álmainkat, hogyan válhatunk sikeressé a munkánkban vagy magánéletünkben. Ezekben közös, hogy hangsúlyozzák a pontos célkitűzés fontosságát, a kitartást, önfejlesztést, a hatékony időbeosztást, a nemet mondás szükségességét, valamint változatos tippeket adnak arra, hogy milyen napi rutinok beépítése segíthet (mint a reggeli futás vagy a napi feladatok rangsorolása). Azonban mielőtt ezen tippek bármelyikét is megpróbálnánk beépíteni az életünkbe, vizsgáljuk meg bármilyen siker alapját, az önbizalmunkat! Alapvetően rendben lévőnek érezzük magunkat? Vagy gyakran kételkedünk képességeinkben, és ostorozzuk magunkat, ha valami nem úgy sikerül, ahogy szerettük volna? Azért fontos fejleszteni az önbizalmat, mert amíg nem becsüljük magunkat és nem bízunk a képességeinkben, addig nem fogjuk elhinni, hogy a siker egy valós lehetőség, és már az út elején le fogunk állni a próbálkozással.

 

Mégis, mit tegyen az, akinek alacsony az önbizalma? Hogyan lehet fejleszteni? Az alábbi tippek segíthetnek, de előre szólok, hogy nem lesz egyszerű, sem gyors ez a folyamat.

  1. Kezdd a testeddel! Figyelj oda a jelzéseire, és vedd komolyan. Tartsd is karban, hogy még sokáig szolgálhasson: kezdj el egészségesebb ételeket enni és mozogni, még a minimális mozgás is több a semminél. Ha testileg jól érzed magad, az ki fog hatni a közérzetedre, és egy fokkal máris jobban fogod érezni magad.
  2. Legyen “én-időd”! Határozz meg egy időkeretet, mondjuk napi fél órát este vagy akár heti egy órát, amikor azt csinálsz, amit akarsz. Semmi kötelesség, semmi munka, semmi tanulás, csak kikapcsolódás: bármi, amit élvezel, ami örömet okoz. Ezzel azt üzened magadnak, hogy fontos vagy, és nem csak azért és addig, amíg másoknak segítesz vagy valamilyen hasznos dolgot végzel. Jogod van egyszerűen csak élvezni az életed.soroush-karimi-267337-unsplash.jpg
  3. Törődj a külsőddel! Miért ne tisztelhetnéd meg magad azzal, hogy jól nézel ki, szép ruhába öltözöl? A nap folyamán aztán, ha belenézel a tükörbe, sokat fog dobni az önbizalmadon, ha az elegáns, csinos éned néz vissza rád, nem a kinyúlt mackópulcsis.
  4. Gondold végig, van-e olyan ismerősöd, akinek igazán nagyon alacsony az önbizalma? Mit tanácsolnál neki? Ha eszedbe jutott pár dolog, ami szerinted hasznos lenne, próbáld ki magadon is!
  5. Értékeld át az eddigi kudarcaidat! Rájuk gondolni is rossz? Pedig nagyon sokat tanultál belőlük, és általuk lettél az, aki ma vagy! A legjobb, ha minden szégyellt kudarcélményt egymás után megvizsgálsz, és listát írsz arról, mit tanultál ezekből a helyzetekből, hogyan viselkedsz azóta hasonló esetben? Azt is jó, ha tudatosítod, hogy mindenkit érnek kudarcok, senki sem születik azzal a tudással, hogy mindent elsőre meg tudjon oldani. Kellenek a hibák is, hogy azokat felismerve rátaláljunk a megoldásra.
  6. Vizualizálj! Képzeld el magad, ahogy kicsattansz az önbizalomtól. Mit vennének rajtad észre a családtagjaid? Mit vennének észre a munkatársaid? Milyen lenne a hangod, a testtartásod? Hogyan töltenéd a szabadidőd? Mit tennél másképp a munkahelyeden? Mi minden lenne jobb több önbizalommal?rawpixel-236139-unsplash.jpg
  7. Gyakorolj! Ha egy témában, területen önbizalmat szeretnél, akkor a legjobb, amit tehetsz, ha minél többet gyakorlod, hogy mire eljön a megmérettetés ideje, már rutinból menjen! Ha például a prezentáció tartás okoz problémát, akkor találj módot arra, hogy alaposan elpróbáld, mit fogsz mondani, és esetleg le is teszteld egy kisebb baráti közösségen vagy családtagokon. Ha az interjú- vagy vizsgahelyzet az, ahol önbizalomra lenne szükséged, az alapos felkészülés adja a legnagyobb bátorságot.
  8. Figyelj a testtartásodra! Olyan helyzetekben, ahol próbára van téve az önbizalmad, be tudod csapni az agyad azzal, ha felveszed a magabiztosság testtartását, kihúzod magad, terpeszbe állsz vagy a kezed csípőre teszed. Habár először eléggé erőltetettnek fogod érezni, a kutatások szerint mégis beválik ez a taktika, és a testtartásod visszahat az önbizalom-szintedre.
  9. Fókuszváltás. Általában az tűnik fel, ha valamit rosszul csinálsz, valami nem sikerül? Az agyad valószínűleg ráállt arra, hogy a kudarcokat, kellemetlenségeket vegye észre, és ezáltal erősítse meg az alapfeltevésed, hogy “neked semmi se megy”, vagy hogy “a világ rossz és igazságtalan hely”. Mi lenne, ha inkább tudatosan arra figyelnél, ami jól megy, ami sikerült aznap? Legyen az bármilyen apróság, vedd észre, és add hozzá a képzeletbeli (vagy akár valós, füzetben vezetett) listádhoz. Egy idő után már annyi pozitív tétel lesz a listán, hogy egyre nehezebb lesz kitartanod amellett, hogy neked soha semmi nem sikerül. Amikor előbukkan ez a negatív gondolat, már lesz mihez nyúlnod, hogy megcáfold, és visszazökkentsd az önbizalmad az elfogadható szintre.
  10. Kérj segítséget! A régről szerzett sebeket, negatív beidegződéseket néha hiába is próbáljuk egyedül leküzdeni, nincs annyi rálátásunk saját gondolkodásunkra, hogy valódi változást érhessünk el. Ne féljünk pszichológushoz vagy más segítő szakemberhez fordulni! A saját lelki fejlődésünkbe befektetett ráfordítások egy felszabadultabb, elégedettebb életet hozhatnak el számunkra.tim-wright-272031-unsplash.jpg

 

Kormos Lilla, karrier coach

Forrás:https://tiszta-kommunikacio.hu/12-tuti-tipp-onbizalom-erositesere/

Segítségre lenne szükséged az önbizalmad növelésében? Tudj meg többet a coaching módszeréről itt, illetve rólam itt.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hivatascoach.blog.hu/api/trackback/id/tr4314584504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása