Kormos Lilla - coach

Találd meg a hivatásod!

Találd meg a hivatásod!

Nem vettek fel!! Mit tegyek?!

2018. július 28. - K_Lilla

Kiderültek a felvételi ponthatárok, és lehet, hogy te sem kerültél egyik főiskolára vagy egyetemre sem. Ezzel nem vagy egyedül, közel 32 ezren szintén nem jutottak be. Mit lehet akkor most csinálni?

 

anthony-tran-704719-unsplash.jpg

  1. Pótfelvételi. Augusztusban még jelentkezhetsz egy helyre, ha most nem kerültél be sehova. Ezek azonban többnyire már önköltséges helyek.
  2. Pontgyűjtés. Készülhetsz a következő évi felvételire szintemelő érettségivel, vagy nyelvvizsga megszerzésével.
  3. OKJ képzés. Beiratkozhatsz egy- vagy kétéves OKJ-s képzésre, sok képző intézményben vannak államilag támogatott, ingyenes helyek. OKJ-s végzettséggel akár jól fizető állást is találhatsz, de ha később felvételiznél felsőoktatási intézménybe, ott is előny, mert plusz pontokat kaphatsz érte.
  4. Felsőoktatási szakképzés. Ezt a képzési fajtát is a főiskolákon, egyetemeken találod meg, de ezek diplomát nem adnak. Előnyük, hogy alacsonyabb pontszám kell a bekerüléshez, és később plusz pontot érnek, ha ismét felvételiznél.
  5. Nyelvtanulás. Amellett, hogy a nyelvvizsga is plusz pontot ér, a későbbi elhelyezkedésnek is alapfeltétele a legalább egy idegen nyelv magabiztos elsajátítása. Az angoltudás ma már alap elvárás, de még egy további nyelv ismerete előnyt jelenthet a munkába álláskor.
  6. Munka. Ha nem szeretnél, vagy nincs lehetőséged tanulni a következő felvételiig, akkor kereshetsz olyan munkát, ami hasznos tapasztalatokkal gazdagít. Akár azért, mert valami köze van a területnek ahhoz, amilyen irányba szeretnél majd elhelyezkedni, akár mert így gyakorolhatod idegen-nyelv tudásod (vendéglátás, eladói, vagy irodai munkában is sok helyen kell használni az angolt), vagy egyszerűen csak megtapasztalod, milyen dolgozni, így már jobban el fogod tudni képzelni az egyetemi éveid alatt is, hogy mi is következik majd utána.
  7. Önkéntesség külföldön. Kereshetsz önkénteskedési lehetőséget, akár itthon, akár külföldön. Ez utóbbi előnye, hogy a szállás és ellátás költségeit állják, és a munkavégzés alatt megismerkedhetsz az adott ország kultúrájával, megtanulhatod a nyelvet, és rengeteg tapasztalatra és ismeretségre tehetsz szert. Közben pedig társadalmilag hasznos munkát végezhetsz, és az önismereted és önbecsülésed is nőni fog.

Ha nem kerülsz be szeptembertől felsőoktatási intézménybe, legalább lesz időd végiggondolni, hogy mivel is szeretnél foglalkozni, milyen terület érdekel igazán. Ha még nem vagy biztos a választásodban, akkor a következő felvételiig tudsz tapasztalatokat szerezni, informálódni, önismerettel foglalkozni. Talán pont ez a helyzet fog segíteni abban, hogy megtaláld a neked való szakmát!

A bejegyzés trackback címe:

https://hivatascoach.blog.hu/api/trackback/id/tr5414146485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

0dzsud0 2018.07.29. 16:28:51

"felsőoktatási szakképzés" ezeket már nem lehetne elfelejteni? bődület, hogy hány embert rábeszélnek erre az időrabló, tökéletesen haszontalan baromságra. betiltanám, komolyan, ennél minden jobb, ez egy zsákutca.

persze az még véletlenül sincs a tippek között, hogy ha pl. közgazdász vagy jogász képzésről van szó (tehát amivel még akár esély is van munkát találni, és az állami támogatott képzés ponthatára elég magas), ott nem árt átgondolni egy költségtérítéses képzést, ahova már lényegesen alacsonyabb a ponthatár. a diákhitel2 jelen pillanatban 0, azaz nulla százalékos kamattal felvehető, és ha valaki nem szeretné, 35 éves koráig egy fillért nem kell visszafizetnie. ha ezen képzések egyikét elvégzi, Pesten jelen pillanatban (stabil angol nyelvtudással, és 1-2 év tapasztalattal) röhögve dolgozhat 400 nettóért, több tapasztalattal meg még többért, a diákhitel törlesztőjét gyakorlatilag észre sem fogja venni, és építheti a karrierjét. ezzel szemben az általam látott FOKSZ képzést végzettek nagyrészének egy kávézóban kapott felszolgáló munka jelenti a karrier csúcsát, de legalább két évet még el is kúrtak előtte. ha az áhított alap-, vagy osztatlan képzési szakra történő bekerülés a cél, célszerű újraérettségizni, és jövőre újra próbálkozni.

aki orvosiról csúszott le, annak egyértelműen a második tipp a jó opció, egy évet rászánva nagyon szépen fel lehet készülni az emelt szintű biológia és kémia érettségi 90% környéki teljesítésére. ez egyébként egy remek vizsga is egyben, aki ebben az egy évben azt veszi észre magán, hogy ellustul, nem foglalkozik kellően sokat a felkészüléssel, az valószínűleg a szakot sem bírná.

a pótfelvételinél írtakhoz: "Ezek azonban többnyire már önköltséges helyek." én eddig úgy tudtam, hogy ebben az esetben kizárólag költségtérítéses helyre lehet jelentkezni. rosszul tudom? tudna valaki infót adni erről?

0dzsud0 2018.07.29. 16:31:44

@0dzsud0: közben láttam, hogy valóban akad néhány kivétel, köszi

Dezsike 2018.07.29. 20:12:20

Létezik keresztféléves felvételi is. Bár ott nincs minden és többnyire költségtérítéses, ha van amit szeretnél egy próbát megér. Nagyjából egyszerre indul a következő rendes felvételivel, így akár mindkettőt be lehet adni, hisz már ingyenes, és ha felvesznek februárban a szeptemberit vissza lehet vonni, ha nem akkor ott van még egy esély.

2018.07.29. 20:13:30

Hát hozzánk a gyárba a közgazdászok max irodai adminisztrátor, vagy beszerzés munkakörökbe jutnak be, olyan 160-250 nettóért...

0dzsud0 2018.07.29. 23:39:46

@HUN_Sector: azok gyakorlatilag végzettséget nem igénylő munkakörök. azért még jó, hogy nem fognak annyi pénzt kapni, mint egy olyan közgazdász, aki mondjuk kockázatelemző egy multinál.

retkeslaci 2018.07.30. 07:18:21

Aki OKJ képzéseket ajánlgat, annak nincs fogalma arról, hogy azok mennyit is érnek a gyakorlatban. Egy OKJ-s cukrászt vagy asztalost nem nagyon fognak felvenni szakmunkásnak, csak betanított munkakörbe. Könyvelő OKJ-s tanfolyam meg aztán végképp időpazarlás, ugyanis Dunát lehet rekeszteni a közgázosokkal, akik számvitelből pengék és még mindig nem kerülnek többe, mint egy OKJ-s gyorstalpalót végzett ember foglalkoztatása.
A mérlegképes könyvelő kategória, ami ér valamit és azok is jórészt számviteli főiskolát végzettek ma már.

Külföldi önkéntesség? Ha az EU ad zsebpénzt, akkor megérheti, hogy Olaszországban vagy Portugáliában lébecoljon az ember ahelyett, hogy mondjuk közmunkásként tengődjön. De saját pénzből senkinek eszébe nem jusson önkénteskedni külföldön.

fifibá55 2018.07.30. 09:34:03

Az Auchan és a Tesco árufeltöltőket keres. Mozgalmas, sportos munkakör, korrekt fizetés.

0dzsud0 2018.07.30. 10:15:06

@retkeslaci: "A mérlegképes könyvelő kategória, ami ér valamit és azok is jórészt számviteli főiskolát végzettek ma már."

Nekem vannak ilyen végzettségem is, de ha csak ezek lennének, azzal még nagyon nehezen találnék állást. És akkor jön, amit te is írtál, hogy az OKJ-k zömétől mégis mit vár az ember...mert egyetértek veled, azokkal (és a FOKSZ képzésekkel, továbbá a rengeteg haszontalan kamuszakos diplomával) szerintem sem lehet a világon semmit sem kezdeni. Nettó időpocsékolás.

Dorinda41 2018.07.30. 13:46:47

@0dzsud0: Nincs igazad. Igenis van értelme a felsőfokú szakképzettségnek. Ha más nem, hogy a gyerek nem marad ki a suliból, megismeri az egyetemi életet. Emellett a képzés mellett bőven lehet nyelvet tanulni, megszerezni azt a c típusú nyelvvizsgát, ami a diploma előfeltétele. Ráadásul azok a gyerekek, akik ezt végzik, el tudják dönteni, hogy tényleg azzal szeretnének-e a továbbiakban foglalkozni, amit ott tanulnak. Én ápolónőnek tanultam középiskolában, mert védőnőnek készültem, közgazdász lettem végül, hogy most Bér-, TB.- Munkaügyi vezető lehessek. De van egy munkajogász szakvizsgám is. A bér és tb felsőfokúra azért mentem anno, mert nem vettek fel védőnőnek (hála Istennek!).
süti beállítások módosítása