Kormos Lilla - coach

Találd meg a hivatásod!

Találd meg a hivatásod!

Így készülj az állásinterjúra, ha alacsony az önbizalmad

2018. december 08. - K_Lilla

Már az állásinterjú gondolatától is rettegsz, pedig nagyon szeretnél végre új állást találni? Azért nem is jelentkezel a hirdetésekre, mert úgy érzed, nem bírnád elviselni az interjúra járás izgalmait? Nem vagy egyedül! Nagyon sokaknak jelent stresszforrást ez a “megmérettetés”. Az alábbi tippek segíthetnek, hogy egy kis extra önbizalmat szerezz, amivel felvértezve már könnyebben fogod venni az akadályokat.glen-carrie-2092-unsplash.jpg

    1. Nézz szembe a félelmeiddel! Érdemes végiggondolni, hogy mi az, amitől igazán félünk. “Ki fog derülni, hogy nem kellek senkinek”, “nem vagyok elég jó”, “olyat fognak kérdezni, amire nem tudom a választ, és borzasztóan kínos lesz”. Most vizsgáld meg a félelmedet közelebbről! Annak, ha nem téged választanak, ezer oka lehet, nem kell rögtön magadban keresni a hibát. Ha pedig tényleg nem vagy elég jó az adott pozícióra, azon is lehet segíteni továbbképzéssel, több tapasztalat szerzésével, vagy a hozzád jobban illő feladatkör megtalálásával. És azzal sincs gond, ha az interjún valamire nem tudsz válaszolni. Legközelebb majd jobban felkészülsz. Tényleg érdekel, hogy a HR-es, akit sose láttál és nem is fogsz soha többet látni, mit gondol rólad?
    2. Szedd össze az eddig elért sikereid! Ez elég sok időt és gondolkodást igényel, de cserébe hihetetlenül meg tudja növelni az önbizalmad! Próbálj minél több konkrét példát összeírni, és minél több számmal alátámasztani. Egy kis segítség, ha kapásból rávágtad, hogy neked ilyenek nincsenek: mennyivel járultam hozzá a cég profitjának növeléséhez; milyen pozitív visszajelzéseket kaptam az ügyfelektől / főnökömtől; milyen terjedelmű, nehézségű anyagot készítettem el x nap alatt; hány új kollégát támogattam a beilleszkedésben; egyidőben hány projektet / feladatot menedzseltem; rendszeresen sikeresen együttműködtem x számú osztállyal, kollégával; nagy pontosságot igénylő munkánál x hibaszázalékkal dolgoztam, milyen ötletem volt, ami által a munkám hatékonyabbá vált, stb. Minden munkakörben meg lehet találni, mi jelenti a sikert, és még ha úgy is érezzük, hogy különösebben nem voltunk jók abban a pozícióban, biztosan találunk olyan területet, ahol azért egész jól teljesítettünk. plush-design-studio-555452-unsplash.jpg                                          
    3. Fókuszálj az erősségeidre! Ne azon gondolkodj, hogy mi mindent nem tudsz, mennyi mindenben nem vagy elég jó, hanem azt írd össze, hogy mi az, amiben jobb vagy az átlagnál! És ebben támaszkodhatsz is az összegyűjtött sikereidre: minden egyes sikerhez vedd számba, mi minden segített téged abban, hogy az adott eredményt elérd. A precizitásod? A hatékony időbeosztásod? A jó együttműködési képességed? A rendszerszemléleted? Gondolj bele abba is, hogy ami neked könnyen megy (hiszen az erősséged), az egy másik embernek  talán kifejezetten nehezére esne. Ne intézd el a pozitív tulajdonságaid egy vállrándítással, hogy “de hát ez természetes” és “igazán nem nagy dolog”!
    4. Vedd számba a lehetőségeidet! Sokszor az okozza a stresszt az állásinterjú előtt, hogy csak egyetlen lehetőséget látunk: hogy felvesznek, különben végünk: sose lesz már állásunk, örökre benne maradunk a jelenlegi rossz helyzetünkben. Ez nem így van! Mindig van másik állás, amire lehet jelentkezni, vagy ha az adott céghez szeretnénk menni, később is próbálkozhatunk, vagy másik pozíciót is megcélozhatunk. Ahelyett, hogy mindent egy lapra tennénk fel, írjunk listát egyéb lehetőségeinkről is. Így csökkenni fog a nyomás, mert tudni fogjuk, hogy ha esetleg nem vesznek fel, még mindig van egy csomó más út, amin továbbmehetünk.

 Kormos Lilla, karrier coach

Segítségre lenne szükséged az önbizalmad növelésében? Tudj meg többet a coaching módszeréről itt, illetve rólam itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://hivatascoach.blog.hu/api/trackback/id/tr7814459796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása