Kormos Lilla - coach

Találd meg a hivatásod!

Találd meg a hivatásod!

A pszichopata főnök

11 árulkodó jel, hogy a főnököd a szó valódi értelmében vett pszichopata

2018. december 13. - K_Lilla

Ha a főnököd megkeseríti az életed, és folyamatosan stresszelsz miatta, akkor valószínűleg már benned is felmerült, hogy “valami nincs rendben” vele. Attól persze még nem lesz senki pszichopata, hogy hirtelenharagú, vagy nem valami barátságos. Ez egy személyiségzavar, és nagyrészt genetikai okok állnak a kialakulás hátterében. Azt is fontos tudni, hogy nem csak sorozatgyilkosok és bűnözők, hanem hétköznapi átlagemberek is “szenvedhetnek” ebben a személyiségzavarban, bár igazából nem ők, hanem a környezetük szenved.

psycho_boss.jpg

Lássuk, miből ismerheted fel a pszichopata főnököt:

  1. Első találkozás alkalmával jó benyomást kelt, viccelődik, cseveg, tudja mit kell mondani az embereknek, hogy szimpatikus legyen. Az állásinterjún még azt hitted, jól ki fogtok jönni egymással.
  2. Rendkívül nagy az önbizalma, gyakran fényezi magát. A beosztottaitól is elvárja, hogy tiszteljék és elismerjék a nagyságát.
  3. Irreális célokat tűz ki, majd megköveteli, hogy a csapata teljes erőbedobással igyekezzen azokat elérni, dolgozzon késő estig és hétvégén is. Mások szükségletei nem érdeklik, az embereket eszköznek tartja a saját nagyratörő céljai eléréséhez.
  4. A kollégái, beosztottai teljesítményét gyakran sajátjaként állítja be, és igyekszik ő maga learatni a babérokat.
  5. Nem bírja betartani a szabályokat, azokat magára nézve nem tartja kötelezőnek. Teljes lelki nyugalommal hazudik, és ha rajtakapják, egy újabb hazugsággal vágja ki magát. Mivel jól manipulálja az embereket, sokan hisznek is neki.
  6. Akár munkával, akár magánélettel kapcsolatos problémával fordulsz hozzá, semmi együttérzést nem mutat, sőt, nem érti, mi bajod, illetve hogy mégis mit vársz tőle. Nem hatja meg sem a beteg gyereked, akivel otthon kéne maradni, sem a fél évvel korábban lefoglalt nyaralás, amit le kéne mondanod, hogy az általa kiadott legújabb feladatot elvégezd.
  7. Semmi nem tudja hosszan lekötni a figyelmét, gyakran panaszkodik arra, hogy mennyire unatkozik. Egy hosszabb megbeszélés vagy prezentáció kihívás vele, mert hamar türelmetlenné válik.
  8. Nem tudja kontrollálni a dühét, így gyakori, hogy ha valakivel nincs megelégedve, vagy valami nem úgy történik, ahogy szerette volna, akkor magából kikelve üvöltözik, dühöng.
  9. Ha hibázol, nem építő kritikát mond, hanem igyekszik megszégyeníteni, megalázni.
  10. Ha ő csinál valamit rosszul, az egész biztosan más hibája. Sajnálatot egyáltalán nem mutat, viszont nagy hévvel vádaskodik és zsigerből hárítja a felelősséget.
  11. Nincsenek mély érzelmi kapcsolatai, sem a munkahelyen nincs jóban igazán senkivel, sem a magánéletében.

Ha a fenti állítások többsége, vagy mindegyike ráillik a főnöködre, akkor okkal gyanakodhatsz. Ha el tudod viselni nap mint nap az érzéketlen bánásmódot, meg tudod védeni magad a kizsigereléstől, és minden más tekintetben szereted a munkahelyed, akkor nincs gond, de ha abban reménykedsz, hogy a helyzet idővel javulni fog, akkor ki kell ábrándítsalak, mert ennek valószínűsége elenyésző. Ha a munkatársaiddal nem tudtok közösen fellépni a főnökötökkel szemben, mert a vezetőség bedől neki, vagy mert a kollégák közül is sokakat sikeresen manipulál, legjobb, ha nagyon gyorsan munkahelyet váltasz.

Segítségre van szükséged az álláskeresésben? Akkor kattints ide.

 Kormos Lilla, coach

 

Felhasznált források:

https://wmn.hu/elet/27301-kit-nevezhetunk-pszichopatanak-es-ki-az-akit-veletlenul-sem

https://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/11642/antiszocialis-szemelyisegzavar

A bejegyzés trackback címe:

https://hivatascoach.blog.hu/api/trackback/id/tr9614479008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása