Kormos Lilla - coach

Találd meg a hivatásod!

Találd meg a hivatásod!

Hogyan védekezzünk a túlórázással szemben home officeban?

2020. április 03. - K_Lilla

A hirtelen jött home office sokakat állíthat kihívás elé: már nincs egyértelmű munkaidő, mert ha napközben berakok egy mosást, vagy telefonálok a szüleimmel, akkor nyilván még este is illik ránézni az e-mailekre. Ha nem figyelünk oda, könnyen elcsúszhat a munkával töltött idő, lazábbaknak kevesebb, de a lelkiismeretes, nagyon felelősségteljes munkavállalóknál inkább a több munka irányába. Először is szögezzük le: a home office nem jelent 24 órás készenléti állapotot! Még ha a főnök erről időnként meg is feledkezik. Nyugodtan próbáljuk meg leszabályozni a munkával töltött időnket, hiszen ugyanúgy a napi x óráért kapjuk a fizetésünket, így dolgoznunk sem kell hirtelen kétszer annyit.

andrej-lisakov-3a4xzuopcja-unsplash.jpg

Néhány tipp határaink védelme érdekében: 

  • Próbáljuk meg mérni, hogy mennyi időt töltünk munkával. Írjuk, hogy mettől meddig tartottunk szünetet és intézük magánjellegű dolgainkat. Így este csak ezt a kiesett időt szükséges pótolnunk, nem többet.
  • Ha a rendkívüli helyzet miatt most nekünk és a cégnél másoknak is túlóráznia kell, határozzunk meg egy olyan “minimumot”, amiből semmiképp sem engedünk. Pl hány óra alvásra van feltétlenül szükségünk, minimum hány percet szeretnénk nyugodtan tölteni a családdal, mennyi ebédidő, vacsoraidő, ami alatt nem vagyunk elérhetők. Ezekhez aztán következetesen tartsuk magunkat.
  • Amennyiben még otthon tanuló gyerekekkel is nehezítve van a helyzetünk, azt feltétlenül kommunikáljuk a felettesünk felé, jelezve, hogy bármennyire is szeretnénk, lehet, hogy nem fogunk tudni úgy és annyit teljesíteni, mintha ez a helyzet nem állt volna elő. Kérhetjük, hogy a körülményekre való tekintettel az alacsony prioritást élvező feladatainkat halaszthassuk, vagy átadhassuk ideiglenesen olyan kollégának, akinek még belefér.
  • Találjuk ki, mivel tudnánk legjobban levezetni az egész napi stresszt, és kikapcsolódni: futás, séta, meditálás, olvasás, forró tea, mindegy, a lényeg, hogy szánjunk rá akár csak 10 percet is naponta. 
  • A nap végén írjuk össze, mi mindent csináltunk meg aznap, és mi maradt másnapra. És ha ez megvan, akkor a további teendőknek már tényleg csak másnap álljunk neki! 

Kormos Lilla

karrier - és life coach

További hasznos tartalmakért kövess a facebookon vagy Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://hivatascoach.blog.hu/api/trackback/id/tr3015587922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CoolKoon 2020.04.04. 21:37:23

...mármint ha mindezen "renitenskedésért" ki nem vágják a munkavállalókat a rohadék munkaadók ugye...
süti beállítások módosítása