Kormos Lilla - coach

Találd meg a hivatásod!

Találd meg a hivatásod!

Foglalkozás vagy hivatás?

2018. július 17. - K_Lilla

A többség számára a munka a pénzkeresés eszköze, mely szükséges ahhoz, hogy az ember önmagát fenntartsa, szükségleteit kielégíthesse, és a fizetés nagyságától függően jobb-rosszabb életszínvonalat biztosíthasson magának, családjának. És vannak azok a szerencsések, akik számára a munkájuk nem is munka, hanem hobbi, örömet okozó tevékenység, amire szívesen fordítanak akár extra időt és energiát is. Miben különbözik tehát a kettő? Az egyiket az ember kényszerből végzi, mert ha nem tenné, hiányt szenvedne valamiben, amire szüksége van. A másikat úgy nevezzük: hivatás. A hivatás az, ami örömet okoz, ahol lehetőségünk van alkotni, kihasználni a bennünk rejlő tehetséget, erősségeinket, ami elégedettséggel tölt el, ami elegendő kihívást jelent ahhoz, hogy évekig, akár egy életen át végezzük. A hivatás olyan munka, melynek során értéket teremtünk, valamilyen társadalmilag hasznos dolgot végzünk vagy hozunk létre, esetleg másoknak segítünk, mindenesetre nem csak magunknak, de másoknak is hasznára válik.

paula-may-540833-unsplash.jpg

Hogyan találhatod meg a hivatásod?

  1. Mi az, ami energiával tölt fel? Ha valami iránt szenvedélyesen érdeklődsz, és szívesen foglalkozol vele, az jó alapja lehet a hivatás megtalálásának. Ha egy tevékenységet örömmel végzel szabadidődben, akkor talán szívesen végeznéd úgy is, hogy még pénzt is keress vele.
  2. Miben vagy jó? Ha az erősségeidet ki tudod használni, akkor nap mint nap sikerélményed lesz, mert érezni fogod, hogy jó vagy abban, amit csinálsz. (Míg ha olyan munkát végzel, amihez valami olyan képesség kellene, ami nem az erősséged, az a folyamatos kudarcélmények miatt nem lesz jó hatással az önbizalmadra.)
  3. Milyen munka illene a személyiségedhez? Más erősségei vannak egy extrovertált vagy egy introvertált személyiségnek, és a nem megfelelő munkakör állandó, szükségtelen nyomást eredményezhet. Ami az egyik munkakörben hátrány, az egy másik, a beállítódásodhoz jobban illő munkakörben akár nagy előny is lehet.
  4. Van-e olyan ismerősöd, aki azzal foglalkozik, amivel te is szeretnél? Rengeteg hasznos információhoz juthatsz, ha beszélgetsz olyanokkal, akik már sikeresek az adott területen, és rálátásuk van az adott szakmára.

Kormos Lilla, karrier coach

Tudj meg többet a karrier coachingról itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://hivatascoach.blog.hu/api/trackback/id/tr2514118607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása