Kormos Lilla - coach

Találd meg a hivatásod!

Coaching? Kell az nekem?!

A leggyakrabban feltett kérdések, amiket coachként kapok a coaching iránt érdeklődőktől.

2019. március 20. - K_Lilla

“Félek állást/karriert váltani, talán nem is fogok. Akkor is van értelme karrier coachingra jelentkeznem?”

Munkahelyet váltani, vagy pályát módosítani kockázattal jár, és a coaching pont abban segít, hogy az ügyfél el tudja dönteni, vállalja-e az ezzel járó idő-, pénz- és energiabefektetést. A vágyakat, álmokat megvizsgáljuk, hogy mennyire reálisak, elérhetők, és milyen motivációk, szükségletek rejlenek mögöttük. Az is lehet, hogy rájövünk, hogy a meglévő munkahely egy kis változtatással teljesen megfelelő, és nem kell új munkahelyet keresni vagy pályát módosítani az elégedettség eléréséhez, elég, ha kérjük a munkakörünk módosítását, vagy a viselkedésünkön változtatunk és máshogy kezelünk azelőtt megoldhatatlannak tűnő konfliktushelyzeteket, hogy nyugodtabb körülményeket teremtsünk magunknak.

“Nem igazán tudom megfogalmazni, hogy mi is a problémám, akkor még gondolkodjak rajta, mielőtt coach-hoz fordulnék?”

Az emberek többsége nem érti igazán, hogy mi is a problémája, jellemzőbb, hogy csak a tüneteket észlelik, és hogy “valami nincs rendben”. Ha orvoshoz megyünk, akkor sem a diagnózissal állítunk be: a coachingban is a folyamat során jön a megértés, és a beszélgetések során juthatunk el oda, hogy mi is a valódi probléma. És mivel ez coaching és nem pszichoterápia, itt nem a probléma okainak kutatása áll a fókuszban, hanem inkább a megértés után a kivezető utak, megoldások megtalálása, a pozitív jövőkép megalkotása. (Brief coaching irányzathoz tartozó coach esetén teljesen kimarad a probléma megértésének fázisa, és a megoldáskeresés áll a fókuszban.)

“A coaching szolgáltatás elég drága. Mégis miért érné ez meg nekem?”

A coachingra fordított összeg sokszorosan megtérül, ha a segítségével az ügyfél megtalálja azt a munkát, amit teljes erőbedobással, lelkesedéssel végez, mert jóval sikeresebb lesz benne, mint volt abban a munkakörben, amit csak kötelességtudatból végzett. Így előbb-utóbb a fizetésén is látszódni fog a változás. Másrészt olcsóbb, mint ha beiratkozna különböző önsegítő tanfolyamokra, mert a coachingban csak azzal foglalkozunk, ami az ügyfelet érinti, ami számára fontos, nem kell egy csoport összes többi tagjához igazodni. A boldogabb, mindennapi szorongástól mentes élet értéke pedig felbecsülhetetlen.

“Mi lesz, ha az első, ingyenes alkalom után meggondolom magam?”

Az első alkalom pont arra való, hogy az érdeklődő megismerje a coachot, feltehesse kérdéseit a coaching folyamatról, és megkapjon minden információt, ami alapján el tudja dönteni, hogy erre van-e szüksége. Fontos, hogy az első alkalom még nem tényleges coaching beszélgetés, hanem arra szolgál, hogy megalapozzuk a közös munkát. Ezért is ingyenes (általában), mert coaching szolgáltatást ekkor még nem nyújt a coach. Ha úgy érezzük, hogy a szakember nem szimpatikus, vagy nem az elvárt színvonalon dolgozik, nyugodtan mondjuk meg, hogy nem ez az, amit mi szeretnénk. Ugyanis ha nincs meg a bizalom, akkor a coaching sem fog működni, és az nem jó sem az ügyfélnek, sem a coachnak.

adeolu-eletu-32387-unsplash.jpg

“Fogok-e kapni tanácsokat, hogy hogyan írjam meg az önéletrajzom, motivációs levelem?”

Nem. A karriertanácsadás, melynek része az önéletrajz- és motivációs levél írás, állásinterjú kérdésekre való felkészülés, már egy következő fázis, amikor már pontosan tudja az illető, hova is szeretne pályázni, és van annyi önbizalma, hogy belevágjon az álláskeresésbe. (De aki már most pontosan tudja, hogy mit szeretne, és tisztában van az erősségeivel, csak azt nem tudja, ezeket hogyan kommunikálja a leghatásosabban, annak nem coachra, hanem karriertanácsadóra van szüksége.) Vannak coachok, akik egyben karrier tanácsadók is, ha ilyet választunk, akkor mindenképp tisztázzuk, hogy mi mit szeretnénk, tanácsadást vagy coachingot.

“Fogok kapni otthonra házi feladatot, amit el kell végeznem?”

Ez a coachtól függ, valaki szokott adni, valaki nem. Kutatások szerint a coaching folyamat sikerességét nem befolyásolja, hogy voltak-e az ülések között feladatok. Akinek igénye van rá, hogy otthon is foglalkozzon a coaching ülés során felmerült kérdésekkel, ott hasznos lehet, de akinek nem fér bele, ott kár erőltetni. Én csak külön kérés esetén szoktam adni, és akkor is az ügyféllel közösen kitalálva a neki leginkább hasznos feladatot, mert nem jó, ha kialakul egy alá-fölérendeltségi viszony, amiben én szigorú “tanár néniként” kikérdezem az ügyfelet, hogy elkészítette-e a házi feladatot (mert mi van ha nem, akkor máris kialakult egy feszültség, ami nem tesz jót bizalmon alapuló kapcsolatnak).

 

Ha érdekel, mi a coaching és milyen esetekben tud segíteni, itt találsz további infókat.

Kormos Lilla, karrier coach

https://kormoslilla-coach.hu/

 

 

Sikeres karrierváltás: interjú Tamási Balázzsal

“A siker az önismerettel kezdődik”

Az alkalmazotti létet hátrahagyva vállalkozóvá válni nagy kihívás. Rengeteg nehézséggel találhatja szembe magát, aki hozzászokott a nagy szervezetben történő munkavégzéshez, de vállalkozóként egyedül kell helytállnia. Hogyan jut el valaki sikeres felsővezetőként oda, hogy önálló vállalkozásba kezdjen, és mi kell ahhoz, hogy a váltás sikeres legyen? Erről kérdeztem Tamási Balázs executive coachot - vezetői tanácsadót.

img_2167_2_60.jpg

Tovább

13 kérdés a vágyott szakma képviselőjéhez

Mit érdemes megkérdezni pályaválasztás vagy karrierváltás előtt az adott szakmában már sikeres személytől?

Akár pályaválasztás előtt állsz, akár karriert váltanál és a jelenlegi pozíciódat lecserélnéd valami másra, feltétlenül érdemes találni valakit, aki már a vágyott szakmát űzi, és elbeszélgetni vele a munkájáról. Ha találtál valakit, aki még sikeres is az adott területen, bátran kérj tőle egy “interjút”, így rengeteg belső információhoz juthatsz, amit egyébként a “hivatalos” csatornákon nem tudhatnál meg. Egy (vagy akár több) ilyen beszélgetést követően igazán megalapozott döntést fogsz tudni hozni arról, hogy tényleg neked való-e a kinézett pálya.

image-from-rawpixel-id-414280-jpeg.jpg

Tovább

A siker alapja: az önbizalom

Építs magadnak nagyobb önbizalmat 10 lépésben

Alapvető emberi vágy, hogy szeretnénk sikeresek lenni, büszkének lenni magunkra, és elérni valamit az életben. Ez valakinek látszólag könnyen megy, a többségnek azonban számos akadályt kell leküzdenie, amíg eléri (ha eléri) azt, ami számára a sikert jelenti. Rengeteg önfejlesztő könyv, cikk, blog foglalkozik azzal, hogyan érhetjük el álmainkat, hogyan válhatunk sikeressé a munkánkban vagy magánéletünkben. Ezekben közös, hogy hangsúlyozzák a pontos célkitűzés fontosságát, a kitartást, önfejlesztést, a hatékony időbeosztást, a nemet mondás szükségességét, valamint változatos tippeket adnak arra, hogy milyen napi rutinok beépítése segíthet (mint a reggeli futás vagy a napi feladatok rangsorolása). Azonban mielőtt ezen tippek bármelyikét is megpróbálnánk beépíteni az életünkbe, vizsgáljuk meg bármilyen siker alapját, az önbizalmunkat! Alapvetően rendben lévőnek érezzük magunkat? Vagy gyakran kételkedünk képességeinkben, és ostorozzuk magunkat, ha valami nem úgy sikerül, ahogy szerettük volna? Azért fontos fejleszteni az önbizalmat, mert amíg nem becsüljük magunkat és nem bízunk a képességeinkben, addig nem fogjuk elhinni, hogy a siker egy valós lehetőség, és már az út elején le fogunk állni a próbálkozással.

 

Mégis, mit tegyen az, akinek alacsony az önbizalma? Hogyan lehet fejleszteni? Az alábbi tippek segíthetnek, de előre szólok, hogy nem lesz egyszerű, sem gyors ez a folyamat.

Tovább

3 inspiráló videó, ami segít a váltásban!

Érzed, hogy nem vagy jó helyen? Keresed a hozzád illő állást? Meríts inspirációt ettől a három előadótól!

Ha a munkahelyeden minden egyes napot csak rutinból nyomsz végig, de nem élvezed a feladatokat, és nem találsz benne értelmet, hasznosságot, könnyen fásulttá, unottá válhatsz. Még ha tudod is, hogy ideje lenne lépni, a biztos megélhetést, a viszonylagos sikert nehéz feladni valami bizonytalan és távoli célért. Ha belül érzed, hogy változásra lenne szükséged, de kéne valami, ami beindítja a fantáziád, és kimozdít a holtpontról, az alábbi három videót ajánlom. 

brooke-cagle-65601-unsplash.jpg

Tovább

Karrierváltáson gondolkodsz?

Van egy remek módja, hogy tisztábban lásd, mit is szeretnél, és önbizalmad is legyen belevágni a váltásba!

Korábban már írtam róla, hogy mit érdemes megfontolni, mielőtt otthagyjuk a munkánkat és valami egészen másba kezdünk (“3 kérdés karrierváltás előtt”, “Karrierváltás, vagy csak egy másik állás kéne?”) Aki már eléggé biztos benne, hogy a jelenlegi munkáját nem szeretné sokáig csinálni, és van is elképzelése, hogy milyen irányba menne tovább, még mindig számtalan akadállyal találhatja magát szembe: hogyan adja el magát az állásinterjún? Honnan tudja, hogy képes lesz az új munkakört betölteni? És ha érzi is, hogy menne neki, mivel tudja alátámasztani, releváns tapasztalatok hiányában?

A karrierváltás súlyos döntés, és elengedhetetlen hozzá, hogy tisztában legyünk azzal, milyen célok, feladatok motiválnak, mik a számunkra legfontosabb értékek, mik az erősségeink, melyekre építhetünk.

Az önismeret fejlesztésének egyik legnagyszerűbb módja az önkénteskedés.

image-from-rawpixel-id-387725-jpeg.jpg

Tovább

Így készülj az állásinterjúra, ha alacsony az önbizalmad

rawpixel-255080-unsplash.jpg

Már az állásinterjú gondolatától is rettegsz, pedig nagyon szeretnél végre új állást találni? Azért nem is jelentkezel a hirdetésekre, mert úgy érzed, nem bírnád elviselni az interjúra járás izgalmait? Nem vagy egyedül! Nagyon sokaknak jelent stresszforrást ez a “megmérettetés”. Az alábbi tippek segíthetnek, hogy egy kis extra önbizalmat szerezz, amivel felvértezve már könnyebben fogod venni az akadályokat.

Tovább

Stresszhelyzetek - amikor nem a relaxáció a megoldás

Gyakran halljuk, hogy a munkahelyi stressz ellen a leghatásosabb, ha relaxálunk, vagy jógázunk, vagy elmegyünk sétálni, esetleg testedzéssel vezetjük le a feszültséget. Nem kétlem, hogy ezek a tevékenységek jó hatással vannak bárkire, de önmagukban nem oldják meg a problémát! Vannak olyan stresszhelyzetek, amikor a gondolkodásunk megváltoztatása sokkal jobb eredményt hoz, mintha rendszeresen az egész napot végig stresszeljük, és utána valamivel “lelazulunk”. 

578e86fe190000d3038a7137.jpg

Tovább

9 jel, hogy alulértékel a főnököd

Ha nem értékelik a munkád, és mindig más kapja az elismerést, az rendkívül frusztráló lehet. Igazak-e rád az alábbiak?

image-from-rawpixel-id-76084-jpeg.jpg

 1. a főnöködet nem érdeklik a céljaid, ambícióid
 2. nem ad kihívást jelentő feladatokat
 3. nem von be a területedet érintő döntésekbe, nem kéri ki a véleményed
 4. nem fordít időt arra, hogy végighallgasson, ha jelzed, hogy elakadtál a munkádban
 5. nem támogatja részvételedet továbbképzésen, nyelvtanfolyamon, még ha erre egyébként a cégnél lenne is lehetőség
 6. természetesnek veszi, ha jól végzed a munkád, és nem dicsér meg érte
 7. visszajelzést csak akkor ad, ha valami problémája van a munkáddal
 8. nem vesz téged számításba új pozíciók, előreléptetési lehetőség esetén
 9. kevesebb a fizetésed, mint másoknak azonos munkakörben

Ha a fenti kijelentésekben magadra ismertél, több út áll előtted: természetesen megteheted, hogy benne maradhatsz ebben az önbizalmadat lassan leépítő helyzetben, és az ismerős rosszat választod az ismeretlen - valószínűleg jobb - helyzettel szemben.

Tovább

Hogyan neveljünk gyerekünkből magabiztos felnőttet?

8 tipp önbizalomhiányos szülőknek

Az alábbi nyolc tipp segít, hogy gyermekünk felnőve sikeres és magabiztos legyen, és ne kételkedjen abban, hogy értékes tagja a társadalomnak.

 1. Reflektáljunk a gyermek pozitív teljesítményére! Egy kutatás szerint nem azok a gyerekek lesznek felnőttként magabiztosak, akiket eszükért, tehetségükért, egyszóval veleszületett képességeikért dicsértek, hanem akik azért kaptak elismerést, mert kitartóan próbálkoztak. A szorgalom hosszútávon nagyobb sikert eredményez, mint önmagában a tehetség. (Tehát ahelyett, hogy azt mondanánk, “de ügyes/okos vagy!”, mondjuk inkább, hogy “ milyen jó, hogy végül ki tudtad rakni a kirakóst!”)  image-from-rawpixel-id-431026-jpeg.jpg

Tovább

Te mennyire vagy perfekcionista?

Mitől függ, hogy mennyire vagyunk kritikusak másokkal és önmagunkkal? És mit tehetünk, ha a magas elvárásaink már veszélyeztetik önbecsülésünket, kapcsolatainkat?

 

 • Nagyon fontos számodra, hogy főnökeid elégedettek legyenek a munkáddal?
 • Rosszul viseled, ha valami nem úgy sikerül, ahogy szeretted volna?
 • Általában magadban keresed az okát, ha valamilyen kudarc ér?
 • Ha elkészültél egy munkával, újraolvasva mindig találsz még benne valami javítani valót?
 • Kaptál már olyan visszajelzést, hogy túlságosan kritikus vagy másokkal?
 • Kollégáid vagy beosztottaid teljesítménye többnyire nem felel meg az elvárásaidnak?
 • Gyakran veszed észre mások hibáit hamarabb, mint bárki más?
 • Gyakran ítélkezel mások felett?

Ha a fenti kérdések többségére igennel válaszoltál, akkor te is perfekcionista vagy.

kevin-grieve-735590-unsplash.jpg

Tovább

Hogyan mondjunk nemet?

7 tipp, ha nehezedre esik nemet mondani.

Nemet mondani nem könnyű. Néha olyannyira nem, hogy végül inkább igent mondunk, ha segítséget kérnek tőlünk. Természetes, hogy szeretnénk, ha elfogadnának, kedvelnének minket, szeretnénk kedvesek és együttműködőek lenni, vagy megfelelni az elvárásoknak. Gyerekkorunkban megtanultuk, hogy szót fogadjunk, és ne ellenkezzünk, mert akkor büntetést kapunk, sőt, elveszíthetjük szüleink szeretetét. Ez az alkalmazkodó, a másik fél elvárásainak megfelelő viselkedés azonban automatizmusként működve, felnőtt korunkban már nem segít, hanem hátráltat minket.

 rawpixel-675355-unsplash.jpg

Tovább

6 ok, amiért hagyj fel a panaszkodással

Többek között boldogabb és egészségesebb leszel.

ryan-franco-684436-unsplash.jpg

Panaszkodni időnként mindenki szokott. Jó érzés így kiadni magunkból a felgyülemlett frusztrációt, levezetni a feszültséget. Csak sajnos a gyakorlat azt mutatja, hogy a panaszkodástól nem leszünk jobban, sőt.  Itt van hat érv, hogy miért éri meg felhagyni ezzel a szokással.

Tovább

Miért félünk a változástól?

“A döntés - híd a vágy és a tett között. Azt jelenti, hogy az egyén elkötelezi magát a történések adott menete mellett” (Irvin D. Yalom).

Bizonyára te is kerültél már olyan helyzetbe, amikor egy fontos döntést kellett volna meghoznod, de nem voltál képes megtenni azt a lépést, ami változáshoz vezetett volna. Legyen szó munkahelyváltásról, költözésről, életmódváltásról vagy egy kapcsolatból való kilépésről, a döntés mindenképpen nehéz. 

brendan-church-182747-unsplash.jpg

Tovább

3 gyakran felmerülő kétség a karrierváltással kapcsolatban

Aki komolyan gondolkozik a karrierváltáson, azt is eltántoríthatja a döntéstől a környezete véleménye, vagy a félelmei. Az alábbi három kétség gyakran felmerül, de mit is érdemes ilyenkor végiggondolni?

alex-radelich-605219-unsplash.jpg

1. “Mit fog szólni a családom/párom/barátaim a döntésemhez?” Érdemes végiggondolni, hogy járhat-e a változás negatív következménnyel a környezetünkre nézve? Hogyan tudunk úgy váltani, hogy ezekre a következményekre fel legyünk készülve, amennyire lehet kivédjük őket, ezáltal döntésünk felelős legyen? Mérjük fel, mennyi plusz időt, energiát, pénzt kell áldoznunk a váltásra, és rendelkezünk-e ezekkel. Amennyiben pedig az ellenvetések és lebeszélések nem abból fakadnak, hogy bármiben is befolyással lennénk az illető életére, akkor merjünk kitartani álmaink mellett!

2. “Mi van, ha kiderül, hogy nem is vagyok jó álmaim munkájában?” A fő kérdés, hogy az ehhez a munkához szükséges alapvető képességek megvannak-e? Mert akkor van mire “építkezni”. Azt viszont ne gondoljuk, hogy bárki, aki most sikeres az adott szakmában, már ezzel a teljesítménnyel született. Tanulás, tapasztalatok kellenek, hogy az ember elsajátítson egy szakmát és igazán jó legyen benne. A kérdés, hogy szívesen tanulnál-e akár évekig az adott témáról, időt és energiát belefektetve? Érdekel-e annyira az adott terület, hogy munkaidőn túl, szabadidődben képezd magad, esetleg gyakornokként vagy önkéntesként kipróbáld magad benne?

3. “Mi van, ha nem fog tetszeni az új munka?” Ha kockáztatunk és mégsem jön be a váltás (nem tetszik az új munkahely, munkakör), azt ne kudarcként éljük meg, inkább egy állomásnak a cél felé vezető úton. Egyrészt még mindig visszatérhetünk a korábbi munkánkhoz, de kereshetjük tovább az “igazit” is. Másrészt az új helyzettel új tapasztalatokat szereztünk magunkról; igényeinkről és erősségeinkről.

Kormos Lilla, coach

Segítségre lenne szükséged a karrierváltáshoz? Kattints ide.